Home » , » Income sebagai pemandu grab full time

Income sebagai pemandu grab full time

Berapakah income sebagai pemandu grab sama ada part time atau full time? Mungkin tuan ada dengar pelbagai jumlah income pemandu grab ni tanpa bukti yang kukuh. Hanya dengar cakap-cakap orang sahaja. Tahukah anda bahawa pendapatan pemandu grab ni boleh di kira tinggi juga hinggakan ada yang mencadangkan jika tuan bekerja dengan  gaji di bawah rm2000 sebulan, baik tuan berhenti dan daftar sebagai pemandu grab full time sahaja kerana income driver grab ni lebih banyak dari itu.

Jika tuan tertanya-tanya how to register grabcar malaysia ? Tuan patut tahu bahawa pendaftaran sebabagi pemandu grab sangat mudah dengan dokumen-dokumen yang sangat minima. Dalam tempoh 1 ke 2 hari tuan sudah boleh menjana duit sebagai pemandu grabcar di Malaysia. Langkah pertama ialah kena daftar grab car driver dulu untuk mula menjadi pemandu grab.

Income sebagai pemandu grab full time


Pendapatan sebagai driver grabcar ni tinggi jika driver tu rajin mengambil rider grab. Di bandar-bandar besar tiada masalah untuk mendapatkan rider, cuma driver kadang-kadang malas nak pergi pick up rider ni terutamanya di area yang belum biasa dan asing bagi driver. Inis atu kerugian.

Ada juga driver yang menggunakan teknik masing-masing. Ada yang main insentif dan ada yang hanya mengharapkan income dari tambang yang tinggi sahaja.

pendapatan pemandu grab
RM4700 sebagai pemandu grab


grab car driver salary
RM5000 sebulan sebagai pemandu grab

1. Pemandu insentif

Pemandu grab ini mesti mengikuti jadual yang di keluarkan oleh grab setipa minggu supaya dapat memaksimunkan pendapatan melalui pemberian insentif dari grab. Selain itu, driver juga mengumpul duit daripada tambang yang di bayar oleh rider. Insentif ini seminggu sekali malam selasa akan dimasukkan ke dalam credit app grab driver. Puratanya ialah rm1000 sebulan. Cara pengiraan insentif pemandu grab telah saya kongsikan dahulu.

2. Pemandu tambang

Pemandu grab jenis ini hanya mengharapkan income grab dari tambang sahaja. Mungkin mereka tidak mampu untuk mengikuti jadual perjalanan untuk dapatkan insentif. Mereka akan hanya mengambil trip yang berharga tinggi sahaja supaya dapat mengumpul wang yang banyak setiap hari. Tetapi harus beringat kerana Acceptance Rate kena jaga min 30% setiap hujung minggu supaya akaun grab driver masih boleh di gunakan. Dengan kata lain, 10 job yang masuk, maksimun boleh ignore ialah 7 job dan begitulah seterusnya.

Jadi, setelah melihat income pemandu grab, adakah tuan masih ragu-ragu untuk mendaftar sebagai pemandu grab? Terdapat beberapa cara untuk daftar sebagai pemandu grab dan cara termudah ialah dengan mendaftar pemandu grab tanpa perlu pergi ke kiosk. Leceh la nak pergi kiosk ni.



Terima kasih kerana membaca Income sebagai pemandu grab full time.

Langkah seterusnya:

1. DAFTAR sebagai pemandu Mycar.

2. DAFTAR sebagai pemandu GRABCAR.

3. Buat duit dengan UBER tanpa memandu?.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



62 komen:

  1. Saya berhasrat untuk buay grab/uber dalam masa terdekat secara part time.boleh bantu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan, whatsapp saya 0192055657

      Padam
  2. Tanpa Nama05 Ogos, 2017

    bagaimana nak klaim tol grab?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lepas tekan drop off > proceed ada ruang untuk isi jumlah tol. Isikan secara manual.

      Padam
  3. Bole daftar dua2 ke uber dan grab?

    BalasPadam
  4. sy berminat utk daftar, tp tiada kenderaan, macam mana ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuan kena sewa kereta kat luar, tambah nama dalam insuran dan baru boleh daftar

      Padam
  5. sy berminat utk daftar, tp tiada kenderaan, macam mana ye?

    BalasPadam
  6. Bagaimana nak berenti dari jadi pemandu grab?

    BalasPadam
    Balasan
    1. call kastemer service, utk terminate akaun.

      Padam
  7. satu kenderaan boleh guna dua acc grab tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. semua authorised driver boleh daftar kereta yang sama utk buat grab

      Padam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. jangan la alih, saya nak jawab ni.

      Padam
  9. Saya nak tanya tuan, bagaimana memaksimumkan pendapat sebagai pemandu Uber dan grab, contohnya peak hour bawa Uber dan Non Perak hour bawa grab?

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima semua job tuan, jangan memilih. Biasanya penantian tu merugikan driver.

      Padam
  10. Utk tahun ni masih boleh dpt rm1k seminggu ke ....ramai dah pmndu grab ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, kenapa tidak.

      Padam
    2. maksimum full time grab car druver yang tuan pernah dngr berapa tuan sebulan kasar lah...boleh jejak 7k tak agak agak kasar full
      timee..

      Padam
  11. salam tuan, sebelum ni saya dah daftar & pandu grab, lepas tu kena terminate sebab background check fail (saya check pdrm ada false report dan dah buat report balas), boleh ke register balik????

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh cuba di hq sebab tuan kena berikan bukti utk hq proses. Itu lebih mudah.

      Padam
  12. Tanpa Nama28 Mac, 2018

    pemahaman saya jadi boleh la ya kerja part time di hujung minggu.. cuma kena berjaga2 dengan acceptance rate tu lah ye?

    -tengah fikir nak bawak grab hujung minggu sebab isnin-jumaat kerja

    BalasPadam
  13. dalam cash wallet biasa bila akan di bank in dalam akaun pemandu grap>

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, driver kena transfer dari wallet ke bank, proses max 3 hari keje.

      Padam
  14. Saya nak Tanya,klau saya jdi pemandu grab,adakah saya perlu membyar duit kpd syarikat?jika ya brp ye?sja Tanya ..hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. setiap trip, grab ambil 25%. Itu sahaja yg kena bayar. Takde trip, takde bayar.

      Padam
  15. Tanpa Nama24 April, 2018

    saya dah daftar grab di area kl...tp skrang saya nk daftar area n9 pula...macam mana ye....

    BalasPadam
    Balasan
    1. akaun kedua saya tak buat. saya buat akaun pertama sahaja :)

      Padam
    2. boleh rujuk sini untuk daftar sendiri online: https://ubergrabcar.blogspot.my/2016/11/cara-daftar-online-grabcar-driver-malaysia.html

      Padam
  16. boleh ke daftar grab kalau ada saman tertunggak

    BalasPadam
    Balasan
    1. max 3 saman dlm setahun atau 9 saman dlm 3 thn akan gagal

      Padam
  17. Tanpa Nama22 Mei, 2018

    berbaloi tak buat full time tuan?

    BalasPadam
  18. Sy ada dgr yg kereta msti kurang dr 5 tahun. sy ada kereta,tp kereta sy lebih 5 tahun. Xde cara ke utk sy daftar grab even dgn kereta yg lebih 5 tahun.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kereta usia max 10 tahun. Maksudnya kereta keluaran 2008 masih layak untuk daftar grab tetapi boleh guna utk setahun sahaja sebab tahun depan, kereta 2009 ke atas sahaja yg layak.

      Padam
  19. Satu trip mcm mana ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. satu trip ikut harga tambang yang kelaur dekat app

      Padam
  20. Commision maha sampai 25% kasi ja grab...

    BalasPadam
  21. saya ada rekod saman lampau tp saman motor, adakah akan effect background check selepas mendaftar.

    BalasPadam
  22. Sekarang dah takde uber jadi naik grab je la senang. Ada ke orang naik grab untuk jarak jauh contoh Johor ke Melaka? Biasanya jarak dekat je kan?

    BalasPadam
  23. Admin.. ade groupnwassap tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada, itu sy dah bagi link. masuk lah group yg masaih belum penuh.

      Padam
  24. grabb ni ada potongan epf ke

    BalasPadam
  25. Kalau saya buat grabcar ni klu partime tu mcm mana ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. takde bezanya dgn full time. Tuan rajin, tuan dapat lebih

      Padam
  26. kiranya klaw contoh kita dpt bulan ni 2000 kena bg kt grab brp?500 ka?klaw nk buat dlm penang tempt apa yg top?

    BalasPadam
    Balasan
    1. 1.25% dari 2000= 500
      2. lokasi panas kita citer lepas akaun aktif

      Padam
  27. Tanpa Nama21 Ogos, 2018

    Saya berminat untuk menjadi pemandu grab.Tapi ada banyak persoalan(pendaftaran,kereta,dll).Boleh bagi no whatsapp tuan?

    BalasPadam
  28. Kereta thn 2013 masih kah boleh buat grabcar? Sy bercadang nk buat parttime sj. Sabtu ahad dn piblic holiday. Nk ambik penumpang perempuan sj. Macam mana nk daftar. Tinggal di bikit mertajam, penang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. 2013 layak, min kereta 2008. part time boleh tetapi tak boleh pilih customer perempuan sahaja.

      Padam
  29. Orang bankrap boleh jadi pemandu atau tidak ?

    BalasPadam
  30. Orang bankrap boleh jadi pemandu atau tidak ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. pemandu grab tak boleh sebab perlukan no akaun bank, jika ada no akaun bank atas nama tuan sendiri, tuan boleh buat grab

      Padam
  31. assalam Tuan..terima kasih atas info..nak tanya berbaloi ke kalau part timer yg tiada kereta, menyewa dgn org luar?

    BalasPadam

Daftar Grab Tanpa Kiosk 2018

Cara percuma daftar pemandu Grabcar tanpa kiosk