Home » , » Cara daftar Grabcar driver online di Johor Bahru

Cara daftar Grabcar driver online di Johor Bahru

Cara senang daftar Grabcar driver online di Johor Bahru. Ini adalah panduan untuk anda mendaftar sebagai pemandu grabcar di Johor Bahru - cara daftar grabcar. Panduan terbaru pendaftaran driver grabcar ini dipastikan supaya anda boleh mengikuti langkah demi langkah untuk mendaftar sendiri sebagai pemandu grabcar dan mula mengambil penumpang dalam masa 3 hari sahaja. Mungkin ini yang anda cari iaitu cara menjadi driver grabcar.

Anda pun tahu bahawa ramai yang sudah jadi pemandu grabcar di Johor Bahru dan potensi pendapatannya boleh mencecah rm4k sebulan secara full time. Anda juga boleh jadi pemandu grabcar secara part time sahaja dan pendaftaran pemandu grabcar ini adalah percuma sahaja. Setelah pendaftaran grabcar anda di terima, anda boleh online bila sahaja anda suka dan jika anda ada kerja lain untuk di buat, anda jangan lah online aplikasi grabcar driver ni. Mudah sahaja. Anda tidak terikat untuk sentiasa membawa penumpang. Anda bekerja ikut masa anda sendiri. Baca seterusnya untuk grabcar driver registration. Link untuk mendaftar sebagai pemandu grab di KL dan Selangor.

Cara senang daftar Grabcar driver online terbaru di Johor Bahru

Sebelum mulakan daftar driver grabcar di Johor Bahru ini, pastikan anda memenuhi syarat-syarat berikut:

Ada ic Malaysia
Lesen menandu penuh ( bukan P )
Umur 21 tahun ke atas.
Kereta 2010 ke atas ( kereta 2007-2010 perlu pergi  inspection kat HQ/kiosk Grab)
Nama anda ada dalam insuran kereta tersebut ( jika nama tiada dalam insuran, hubungi insuran untuk tambah nama dengan bayaran rm10 dan anda akan diberi endorsement ).

Setelah itu, anda sediakan 5 dokumen  di bawah di mana anda boleh mengambil gambar dengan menggunakan smartphone anda.
1. Gambar muka paras dada - jangan pakai cermin mata dan sbgnya 
2. IC ( depan, jangan guna flash ) 
3. Lesen memandu ( depan, jangan guna flash ) 
4. Cover note insurans kereta ( pastikan ada nama anda, no covernote, tarikh tamat, no kereta, model kereta, tahun manufactured ) 
5. Penyata bayaran uber dari email partnerskl@uber.com ( jika anda adalah pemandu uber ). Untuk mendapatkan penyata uber dalam bentuk pdf, anda boleh baca panduan  buat penyata uber format pdf ni
Setelah sediakan 5 dokumen di atas, anda boleh teruskan dengan pendaftaran driver Grabcar secara online di Johor Bahru. Sila ikuti langkah demi langkah supaya pendaftaran grabcar anda berjalan lancar. 

Ready? Jom mulakan pendaftaran online pemandu grabcar.

Grabcar driver registration online di Johor Bahru


Langkah 1

Isi maklumat diri anda di DAFTAR GRABCAR ONLINE.

*Jika anda di minta memasukkan nama referral dan no. plat kereta, masukkan info saya di bawah ini:

Nama referral: Arman Bin Ibrahim
Plat kereta: VU1400

*Jika tak diminta, teruskan daftar seperti di bawah:

grabcar malaysia contact number

* Sila gunakan gmail sahaja - pengguna android sila gunakan email yang sama dengan Google Playstore. Pengguna IOS gunakan gmail sahaja. Pastikan anda tahu password email anda sebab selepas ini anda kena login ke email gmail anda.

*Tips semasa isi borang pendaftaran grabcar di Malaysia - jika tiada no telefon rumah, letak no handphone

how to join grabcar driver
* Jika anda ialah driver uber, sila pilih UberX/UberBlack. Jika tidak pilih None-I only drive for myself.

PENTING!

*Jika sampai ke ruang seperti di bawah, tolong isikan saya sebagai referral ( terima kasih ). Bila sampai ke soalan ' How did you hear about Grabcar ', anda tekan kat simbol ( seperti gambar di bawah ) dan anda pilih ' Referral from Driver '. 

Anda kemudian masukkan nama saya ' ARMAN BIN IBRAHIM ' dan ID referrel saya iaitu " 4 4 9 8 8 1 " . Ini penting kerana nanti saya akan memberi anda panduan untuk menggunakan aplikasi grab driver, memasukkan anda ke group whatsapp dan memberikan info-info terbaru tentang Grab kepada anda. Terima kasih jika anda mengikuti apa yang saya mohon di sini.

how to become grabcar driver malaysia


grab driver for ios

cara daftar grabcar

*Sila pilih lokasi di mana anda hendak memandu - Kuala Lumpur/Selangor, JB, Penang, Melaka, Kota Kinabalu. Johor Bahru.

Sila join group Whatsapp ni jika anda menghadapi masalah semasa daftar pemandu Grab ini.
Join Group Whatsapp Untuk Tanya Soalan! (Yang sudah ada akaun grab akan di remove)

Langkah 2

Sila semak email anda!

Setelah siap mengisi maklumat diri anda, sila semak email anda kerana Grab akan memberitahu anda langkah seterusnya dalam proses daftar pemandu grabcar ini. Pastikan anda boleh log in ke email anda dan anda akan menerima email seperti di bawah:

cara mendaftar sebagai pemandu grabcar secara online

Langkah 3

Lengkapkan pendaftaran grab online 


* Klik link  ( link nombor 1 ) yang di berikan di dalam email.

* Anda juga kena masukkan maklumat tentang kereta dan bank anda. Di bawah ini sebagai contoh untuk melengkapkan daftar pemandu grabcar secara online.

Jika anda ada pengalaman pemandu Uber, anda ada kelebihan.
daftar online driver pemandu grabcar

Langkah 4

Isi deklarasi


*Bahagian ini adalah mengenai deklarasi anda. Tanda tempat yang sesuai. Contoh cara mengisi / jawapan ada saya sediakan. 

daftar secara online grabcar malaysia

Langkah 5

Upload dokumen yang di perlukan. 


Bab ini sangat penting semasa mendaftar dengan grabcar di Malaysia sebab ramai yang tersangkut bila sampai ke bahagian upload dokumen ini. Bagi dokumen dan gambar tu bersih dan clear.

Ramai yang sangkut di sini. Jadi hati-hati semasa upload dokumen.

pendaftaran grabcar driver malaysia

*Tips: pastikan gambar selfie anda clear ( jangan gunakan flash), ic dan lesen memandu ( depan sahaja, jangan  guna flash)  dan cover note insurans kereta ( pastikan ada nama anda, no covernote, tarikh tamat, no kereta, model kereta, tahun manufactured ) 

Langkah 6

Lengkapkan Grab driver training and quiz online


Pilih jawapan yang di berikan sahaja. Tembak-tembak pun boleh lepas ni tetapi ada juga yang gagal ya. Tetapi anda boleh buat sampai betul.

Update 7/11/2016 
Contoh senarai soalan dan jawapan boleh semak di sini! ( Psttt...rahsia ni )

Langkah 7

Download app Grab Driver


Setelah itu, anda boleh download aplikasi Grab driver di google play secara percuma. Pastikan anda download app yang betul di mana logonya berwarna hijau seperti di bawah. Untik iphone, boleh download di link download grab driver untuk iphone.

Tips:

aplikasi grab driver

Kalau anda cuba online app Grab driver ni, akan tertera ' u are not registered '. Ini adalah normal sebab anda belum verify dokumen anda lagi sehingga langkah ini.


Langkah 8

Verify dokumen anda. 


Anda kena verify dokumen yang anda hantar secara online semasa mendaftar grabcar ni. Anda kena bawa dokumen asal ic, lesen memandu original dan cover note insuran kereta ke pejabar grabcar atau ke kiosk yang berdekatan.

Setelah anda verify dokumen anda, dalam masa satu hari anda sudah boleh online menggunakan aplikasi Grab driver untuk mula mengambil penumpang. Biasanya selepas 2 jam sudah boleh online aplikasi grab driver ni.

Langkah 9

Siapkan 20 trips dalam masa sebulan!

Setelah pendaftaran berjaya, anda boleh tengok video cara guna app driver grab setelah anda online. Video tu ialah cara-cara untuk anda gunakan app tu untuk kali pertama. Anda juga disarankan membaca Grabcar Driver Manual supaya anda lebih memahami lagi bagaimana grabcar ini boleh memberikan anda duit.

Setelah itu, anda mulakan trip pertama anda dan siapkan 30 trips dalam masa sebulan selepas akaun grab aktif untuk menerima percuma duit rm75 di dalam app driver anda ( untuk pemandu uber yang mendaftar jadi pemandu grab sahaja ).

Setelah siapkan 30 trips, anda screenshoot bukti anda siapkan 30 trips dalam sebulan dan whatsapp kepada 019 205 5657 untuk saya masukkan anda ke dalam group-group senior untuk anda mendapat lebih banyak info untuk meningkat pendapatan sebagai pemandu Grab.

Kenapa perlu masukkan referral ID " 4 4 9 8 8 1 " semasa daftar?

Anda akan saya berikan panduan sehingga anda berjaya mendapat penumpang dan sehingga anda yakin untuk memandu sendiri. Apa yang anda akan dapat jika memasukkan id referall saya?

a] Panduan menggunakan aplikasi Grab Driver - macam mana nak tekan dan kat mana nak tekan.
b] Group support whatsapp 24 jam
c] Info lokasi-lokasi ramai penumpang

Itu sahaja yang anda kena lakukan untuk mendaftar grab driver secara online di Johor Bahru. Mudah sahaja pendaftaran sebagai pemandu grab ni. Pastikan anda ikuti langkah demo langkah yang saya telah sediakan. Jangan lupa ya, masukkan referral ID saya iaitu ' 4 4 9 8 8 1 ' sebagai referral anda supaya nanti saya boleh menolong anda untuk melengkapkan pendaftaran, bertanya soalan dan seterusnya cara menggunakan aplikasi grab driver ni.

Referral ID saya ialah " 4 4 9 8 8 1 "

Oh ya, untuk mendapat info lanjut dan lebih memahami apa itu grabcar driver, anda boleh baca info panduan untuk pemandu grabcar. Banyak info berguna di dalam panduan grabcar ini seperti cara bayaran dan pendapatan melalui memandu kereta dengan grabcar.
Panduan untuk pemandu Grabcar di Malaysia ( klik sini )
Jika anda mempunyai masalah semasa pendaftaran online sebagai pemandu Grabcar di Johor Bahru ni dan menggunakan referral ID " 4 4 9 8 8 1 " sebagai referall anda, anda boleh join group Whatsapp ( untuk yang nak daftar sahaja ) dan tinggalkan soalan anda. Saya cuba cari jawapan untuk anda.

Update 01/04/2017: Jika anda mepunyai kereta tahun 2007 ke atas dan nak memandu di KL dan Selangor, sila whatsapp " grab " ke no. 019 205 5657.



Terima kasih kerana membaca Cara daftar Grabcar driver online di Johor Bahru.

Langkah seterusnya:

1. DAFTAR sebagai pemandu UBER.

2. DAFTAR sebagai pemandu GRABCAR.

3. Buat duit dengan UBER tanpa memandu?.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



3 komen:

  1. Assalamualaikum. Kalau umur 20 tapi lesen kereta full takde P boleh buat grab tak? Pakai persona 2008. Haritu tanya drive grab kata kene cukup 21 tapi kawan saya umur 20 lepas buat grab kat Muar. Mana satu ye?

    BalasPadam
  2. Saya ada lesen full.Kereta persona model 2011.boleh guna tak.

    BalasPadam

Daftar Grab Tanpa Kiosk 2017

Cara percuma daftar pemandu Grabcar tanpa kiosk