Cara Daftar Grab Food Rider Motor – Grabfood Registration

Grabfood ialah servis Grab untuk hantar makanan. Dikongsikan cara daftar grab food rider guna motosikal oleh grab food Malaysia ( grab foo...

Home » , » Cara senang daftar Grabcar driver online di Malaysia 2018

Cara senang daftar Grabcar driver online di Malaysia 2018

Cara senang daftar Grabcar driver online di Malaysia 2018. Ini adalah panduan untuk anda mendaftar sebagai pemandu grabcar di Malaysia - cara daftar grabcar. Panduan terbaru pendaftaran driver grabcar ini dipastikan supaya anda boleh mengikuti langkah demi langkah untuk mendaftar sendiri sebagai pemandu grabcar dan mula mengambil penumpang dalam masa 3 hari sahaja. Mungkin ini yang anda cari iaitu cara menjadi driver grabcar.

Daftar pemandu Grab !

Anda pun tahu bahawa ramai yang sudah jadi pemandu grabcar di Malaysia dan potensi pendapatannya boleh mencecah rm4k sebulan secara full time. Anda juga boleh jadi pemandu grabcar secara part time sahaja dan pendaftaran pemandu grabcar ini adalah percuma sahaja. Setelah pendaftaran grabcar anda di terima, anda boleh online bila sahaja anda suka dan jika anda ada kerja lain untuk di buat, anda jangan lah online aplikasi grabcar driver ni. Mudah sahaja. Anda tidak terikat untuk sentiasa membawa penumpang. Anda bekerja ikut masa anda sendiri. Baca seterusnya untuk grabcar driver registration.

Cara senang daftar Grabcar driver online terbaru di Malaysia

Sebelum mulakan daftar driver grabcar di Malaysia ini, pastikan anda memenuhi syarat-syarat berikut:

Ada ic Malaysia
Lesen menandu penuh ( bukan P )
Kemaskini 22/10/2022: Kereta 2011 ke atas.
Nama anda ada dalam insuran kereta tersebut.

Setelah itu, anda sediakan 5 dokumen  di bawah di mana anda boleh mengambil gambar dengan menggunakan smartphone anda.
1. Gambar muka paras dada - jangan pakai cermin mata dan sbgnya 
2. IC ( depan, jangan guna flash ) 
3. Lesen memandu ( depan, jangan guna flash ) 
4. Cover note insurans kereta ( pastikan ada nama anda, no covernote, tarikh tamat, no kereta, model kereta, tahun manufactured ) 
5. Penyata bayaran uber dari email partnerskl@uber.com ( jika anda adalah pemandu uber )

Setelah sediakan 5 dokumen di atas, anda boleh teruskan dengan pendaftaran driver Grabcar secara online di Malaysia. Sila ikuti langkah demi langkah supaya pendaftaran grabcar anda berjalan lancar. 

Ready? Jom mulakan pendaftaran online pemandu grabcar.

Langkah 1: Isi maklumat diri anda di DAFTAR GRABCAR ONLINE.

*Jika anda di minta memasukkan nama referral dan no. plat kereta, masukkan info saya di bawah ini:


REFERRAL CODE :  4760414035783

Selepas isi info online di link di atas,  GRAB HQ akan hantar sms ke no telefon anda untuk verify permohonan anda. Kod OTP 4 digit akan di sms. Sila gunakan kod itu untuk  proses seterusnya.

UPDATE 22/10/2019: Proses daftar grab online mungkin ada sedikit perubahan dari yang dikongsi di sini kerana sentiasa ada update baru.

*Jika tak diminta, teruskan daftar seperti di bawah:

grabcar malaysia contact number

* Sila gunakan gmail sahaja - pengguna android sila gunakan email yang sama dengan Google Playstore. Pengguna IOS gunakan gmail sahaja. Pastikan anda tahu password email anda sebab selepas ini anda kena login ke email gmail anda.

*Tips semasa isi borang pendaftaran grabcar di Malaysia - jika tiada no telefon rumah, letak no handphone

how to join grabcar driver
* Jika anda ialah driver uber, sila pilih UberX/UberBlack. Jika tidak pilih None-I only drive for myself.

PENTING!
*Jika sampai ke ruang seperti di bawah, tolong isikan saya sebagai referral ( terima kasih ). Bila sampai ke soalan ' How did you hear about Grabcar ', anda tekan kat simbol ( seperti gambar di bawah ) dan anda pilih ' Referral from Driver '. 

Anda kemudian masukkan nama saya ' ARMAN BIN IBRAHIM ' dan ID referrel saya iaitu " 760414035783  " . Ini penting kerana nanti saya akan memberi anda panduan untuk menggunakan aplikasi grab driver, memasukkan anda ke group whatsapp dan memberikan info-info terbaru tentang Grab kepada anda. Terima kasih jika anda mengikuti apa yang saya mohon di sini.


how to become grabcar driver malaysiahow to register grabcar malaysia

Gunakan referral ID 760414035783 ( bukan 449881 )*Sila pilih lokasi di mana anda hendak memandu - Kuala Lumpur/Selangor, JB, Penang, Melaka, Kota Kinabalu.

Sila join group Whatsapp ni jika anda menghadapi masalah semasa daftar pemandu Grab ini.
Join Group Whatsapp Untuk Tanya Soalan! (Yang sudah ada akaun grab akan di remove)

Langkah 2: Sila semak email anda!

Setelah siap mengisi maklumat diri anda, sila semak email anda kerana Grab akan memberitahu anda langkah seterusnya dalam proses daftar pemandu grabcar ini. Pastikan anda boleh log in ke email anda dan anda akan menerima email seperti di bawah:

cara mendaftar sebagai pemandu grabcar secara online

Langkah 3: Lengkapkan pendaftaran grab online 


* Klik link  ( link nombor 1 ) yang di berikan di dalam email.

* Anda juga kena masukkan maklumat tentang kereta dan bank anda. Di bawah ini sebagai contoh untuk melengkapkan daftar pemandu grabcar secara online.

Jika anda ada pengalaman pemandu Uber, anda ada kelebihan.
daftar online driver pemandu grabcar

Langkah 4: Isi deklarasi


*Bahagian ini adalah mengenai deklarasi anda. Tanda tempat yang sesuai. Contoh cara mengisi / jawapan ada saya sediakan. 

daftar secara online grabcar malaysia

Langkah 5: Upload dokumen yang di perlukan. 


Bab ini sangat penting semasa mendaftar dengan grabcar di Malaysia sebab ramai yang tersangkut bila sampai ke bahagian upload dokumen ini. Bagi dokumen dan gambar tu bersih dan clear.

Ramai yang sangkut di sini. Jadi hati-hati semasa upload dokumen.

pendaftaran grabcar driver malaysia

*Tips: pastikan gambar selfie anda clear ( jangan gunakan flash), ic dan lesen memandu ( depan sahaja, jangan  guna flash)  dan cover note insurans kereta ( pastikan ada nama anda, no covernote, tarikh tamat, no kereta, model kereta, tahun manufactured ) 

Langkah 6: Lengkapkan Grab driver training and quiz online


Pilih jawapan yang di berikan sahaja. Tembak-tembak pun boleh lepas ni tetapi ada juga yang gagal ya. Tetapi anda boleh buat sampai betul.


Langkah 7: Download app Grab Driver

Setelah itu, anda boleh download aplikasi Grab driver di google play secara percuma. Pastikan anda download app yang betul di mana logonya berwarna hijau seperti di bawah. Untik iphone, boleh download di link download grab driver untuk iphone.

Tips:

aplikasi grab driver

Kalau anda cuba online app Grab driver ni, akan tertera ' u are not registered '. Ini adalah normal sebab anda belum verify dokumen anda lagi sehingga langkah ini.


Langkah 8: Verify dokumen anda. 


Anda kena verify dokumen yang anda hantar secara online semasa mendaftar grabcar ni. Anda kena bawa dokumen asal ic, lesen memandu original dan cover note insuran kereta ke pejabar grabcar atau ke kiosk yang berdekatan. Link lokasi kiosk Grab akan dihantar ke email anda.


Setelah anda verify dokumen anda, dalam masa satu hari anda sudah boleh online menggunakan aplikasi Grab driver untuk mula mengambil penumpang. Biasanya selepas 2 jam sudah boleh online aplikasi grab driver ni.

Langkah 9: Siapkan 30 trips dalam masa sebulan!

Setelah pendaftaran berjaya, anda boleh tengok video cara guna app driver grab setelah anda online. Video tu ialah cara-cara untuk anda gunakan app tu untuk kali pertama. Anda juga disarankan membaca Grabcar Driver Manual supaya anda lebih memahami lagi bagaimana grabcar ini boleh memberikan anda duit.

Setelah itu, anda mulakan trip pertama anda dan siapkan 30 trips dalam masa sebulan SELEPAS akaun grab driver anda aktif supaya akaun kekal aktif. untuk menerima percuma duit rm75 di dalam app driver anda ( untuk pemandu Uber yang daftar grab sahaja )

Setelah siapkan 30 trips, anda screenshoot bukti anda siapkan 30 trips dalam sebulan dan whatsapp kepada 019 205 5657 untuk saya masukkan anda ke dalam group-group senior untuk anda mendapat lebih banyak info untuk meningkat pendapatan sebagai pemandu Grab.

Kenapa perlu masukkan referral ID "  760414035783  " semasa daftar?

Anda akan saya berikan panduan sehingga anda berjaya mendapat penumpang dan sehingga anda yakin untuk memandu sendiri. Apa yang anda akan dapat jika memasukkan id referall saya?

a] Panduan menggunakan aplikasi Grab Driver - macam mana nak tekan dan kat mana nak tekan.
b] Group support whatsapp 24 jam
c] Info lokasi-lokasi ramai penumpang
Itu sahaja yang anda kena lakukan untuk mendaftar grab driver secara online di Malaysia. Mudah sahaja pendaftaran sebagai pemandu grab ni. Pastikan anda ikuti langkah demo langkah yang saya telah sediakan. Jangan lupa ya, masukkan referral ID saya iaitu " 760414035783"
sebagai referral anda supaya nanti saya boleh menolong anda untuk melengkapkan pendaftaran, bertanya soalan dan seterusnya cara menggunakan aplikasi grab driver ni.

Referral ID saya ialah "  760414035783 "
Oh ya, untuk mendapat info lanjut dan lebih memahami apa itu grabcar driver, anda boleh baca info panduan untuk pemandu grabcar. Banyak info berguna di dalam panduan grabcar ini seperti cara bayaran dan pendapatan melalui memandu kereta dengan grabcar.
Panduan untuk pemandu Grabcar di Malaysia ( klik sini )
Jika anda mempunyai masalah semasa pendaftaran online sebagai pemandu Grabcar di Malaysia ni dan menggunakan referral ID "  760414035783" sebagai referall anda, anda boleh join group Whatsapp ( untuk yang nak daftar sahaja ) dan tinggalkan soalan anda. Saya cuba cari jawapan untuk anda.

Update 09/01/2017: Jika anda malas nak buat pendaftaran online sendiri dan mepunyai kereta tahun 2008 ke atas dan nak memandu di seluruh Malaysia, sila whatsapp " grab " ke no. 019 205 5657.

[+] http://www.wasap.my/60192055657/grab

Saya akan uruskan pendaftaran untuk anda dengan lebih senang.Terima kasih kerana membaca Cara senang daftar Grabcar driver online di Malaysia 2018.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan260 komen:

 1. Kereta axia boleh terima sebagai grabcar tak?

  BalasPadam
  Balasan
  1. boleh tuan. Tuan boleh join group whatsapp melalui link di dalam post utk tindakan segera. Daftar dan aktif dlm 24 jam sahaja.

   Padam
  2. Tuan boleh whatsapp 019 205 5657 utk tindakan segera.

   Padam
  3. Tuan boleh tunjuk ajar saya cara daftar..xberapa nak paham..tq

   Padam
  4. Salam Dan slmt sejahtera..sy nak Tanya boleh bagi saya jawapan kenapa viva xboleh didaftarkn untuk grab?viva dengan axia lebih kurang sama spec.nya..tahun viva yg Bermula Dari 2014?terima kasih bagi sesiapa Yang boleh bagi jawapan..

   Padam
 2. salam encik amran...
  kalau kereta tahun 2007 perlu hantar ke puspakom ke? dan kalau kereta baru je anta dalm thun ni juga mcm mana ye?

  BalasPadam
  Balasan
  1. kereta thn 2006 - 2009 kerana hantar inspection. BUkan puspakom, grab yang akan check.

   Padam
  2. Tanpa Nama31 Julai, 2017

   salam en azman kalau umur 19 tahun tak boleh ke ?

   Padam
 3. Balasan
  1. Motor belum ada lagi buat masa ni tuan. Mungkin skit masa lagi.

   Padam
 4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 5. kereta sy jenis viva..blh x? kalo kereta dftr atas nama company ayah blh ke?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kereta viva tidak boleh untuk daftar grab, untuk uber boleh. Jika nak daftar uber, sila masukkan nama tuan ke dalam cover note insuran kereta tersebut dan ikut cara daftar uber di https://ubergrabcar.blogspot.my/2016/05/cara-daftar-jadi-pemandu-uber.html

   Padam
 6. Mpv tahun 2001 boleh daftar grab tak

  BalasPadam
 7. Mpv tahun 2001 boleh daftar grab tak

  BalasPadam
 8. tuan, kalau uber referral dapat rm300...kalau grab referral dpt berapa...saya baru sebulan wat uber..cadang nak wat grab pula

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

   Padam
 9. salam tuan nk tnya kereta myvi 1.5 thun 2013 bole buat ke?

  BalasPadam
  Balasan
  1. boleh bos...setahu saya kereta tahun 2008 ke atas...

   Padam
  2. Boleh sangat tu. Kereta 2006-2009 boleh buat grab tapi kereta kena buat inspection di Grab. Kereta 2010 ke atas lepas dengan cemerlang.

   Padam
  3. LOKASI KIOSK: grb.to/verifyloc

   Padam
 10. Salam... Kereta saya myvi tahun 2008. Boleh ke saya buat grab car or uber...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh tuan tapi kena buat inspection di HQ grab. Tuan boleh hubungi pejabat Grab. NO telefon ada bahagian bawah blog ini.

   Padam
  2. BuT inspection kena bayaran x?

   Padam
  3. Percuma sahaja tuan.

   Padam
 11. assalam tuan, saya nak tanya. Kalau saya menggunakan kereta sewa, bolehkan saya buat grab. Kalau boleh adakah cara dia sama macam biasa?

  BalasPadam
  Balasan
  1. BOleh, cara sama sahaja. Dengan syarat nama tuan ada dalam insuran kereta tu.

   Padam
  2. Ok tuan, terima kasih banyak banyak.

   Padam
  3. sama-sama. masuk sini lain kali tuan utk baca lagi info2 menarik.

   Padam
 12. Salam Tuan, nak tanye....grabcar ade sediakan rental car tak untuk driver? rate die cmner ye....let say kalau rent Produa Alza..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ada. Tapi nasihat saya, cari kereta oleh penyedia kereta utk buat uber dan grab. Nanti diorg tahu apa nak buat. Kena buat full time.

   Padam
  2. Assalam tuan, maksudnya kita cari kereta sewa sendiri atau grab carikan lagi mudah?

   Padam
  3. cari sendiri lagi mudah tuan.

   Padam
  4. Ok tuan terima kasih.

   Padam
 13. Tuan sy nk tnye kalau kerete yg sy gunakan name org lain,sy layak utk drive grabcar tak?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Layak. Pastikan nama anda ada dalam insuran kereta. Kalau tak ada, hubungi insuran untuk tambah nama. Bayaran rm10 shj.

   Padam
 14. salam tuan. sy nak minta tuan komen tentang promosi grab (rent & drive (gold)) memandangkan kereta saya dh melebihi 8 tahun dan sy baru nak daftar.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Pada pendapat saya, kalau nak rent & drive tu tuan terpaksa ada komitment tinggi sebab nak bayar bulan-bulan kat grab kan. Hanya sesuai utk full time sahaja. Saya nasihatkan elakkan la kecuali terpaksa. Jangan buat dalam tempoh yang laman.

   Padam
 15. salam tuan,saya pernah daftar dulu tapi belum upload document..tapi sekarang da lupa apa password..tiap kali saya install apps grab keluar popup yg HP belum register..saya dah sign up uber last week, boleh ke saya nk daftar grab plak?TQ,ni no saya 0142237897

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh tuan. Saya akan whatsapp tuan untuk teruskan dengan pendaftaran tanpa perlu pergi ke kiosk.

   Terima kasih tuan.

   Padam
 16. Salam tuan, sy benar2 nak buat income tepi guna grab ni. Tp masalah sy, sy cuma ada kereta honda city tahun 2005 shj. Boleh lepas x atay ada x inisiatif/ cara lain?

  Tq

  BalasPadam
  Balasan
  1. 2005 tak lepas tuan. Saya cadangkan tuan usahakan keluarkan kereta bezza atau axia atau saga utk buat grab n uber ni.

   Padam
  2. Jika tuan ada duit muka lebih, alza adalah pilihan yang paling tepat.

   Padam
 17. Tuan saya nk bertanya, saya teringin nak buat grabcar tpi saya mengunakan kereta kawan saya. Boleh ke buat grabcar dngn situasi saya yang macam ni? Thank you. Ni nombor saya 0179243033. Harap tuan boleh membantu.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Masukkan dalam tuan dalam insuran kereta.

   Padam
 18. Assalamualaikum tuan.. keta 2doors blh buat grabcar tak?

  BalasPadam
 19. ada cadangan tak kereta apa yang berbaloi dari segi minyak dan maintenance?

  BalasPadam
 20. Sy driver uber.nk wt grab skali..tlg wasap 01129798906..kete myvi

  BalasPadam
 21. Saya driver uber..nk wt grab skali..tlg wasap 01129798906

  BalasPadam
 22. tuan tolong pm sy 01123008007

  BalasPadam
 23. Sy bercadang nak buat grab, tpi pakai kereta ayah. Boleh?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh tuan. Masukkan nama tuan ke dalam inssura kereta tersebut sebagi pemandu ke 2 atau 3. Bila dah settle, whatsapp sy 019 205 5657 untuk pendaftaran pantas.

   Padam
 24. Nak tanya, pada masa skrg ada ke orang nak sewa kereta utk buat uber? Plan akan datang nak sewakan keta axia sy. Sy driver uber. Coming soon grab car. Layan dua2.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ada tuan. Ada org tanya saya cari kereta utk di sewakan sbb dia nak buat uber dan grab. Tuan boleh tinggalkan no phone supaya lain kali saya boleh bagitahu tuan jika ada yang mencari kereta.

   Padam
  2. Tq tuan atas jawapan. Kenderaan kedua boleh ada lagi. Tuan, soalan dari rakan saya : Toyota Caldina tahun 2006, register tahun 2011, boleh buat uber ke? Tq tuan.

   Padam
  3. maaf tuan. dah terlebih tahun tu. Utk kepastian, tuan boleh tanya kat chat rakanuber.com

   Padam
 25. Salam tuan... kereta hyundai i10 tahun 2011 boleh ke?????? Saya juga nak daftarkan exora saya...exora consider grab 6 seater atau boleh on grab biasa? Exora juga 2011...boleh ke satu driver register 2 kereta?????

  BalasPadam
  Balasan
  1. Grab satu kereta je tuan. Uber boleh dua. Tahun 2011 boleh daftar tuan. Whatsapp saya 019 205 5657 utk pendaftaran segera.

   Padam
 26. salam .. kereta naza sutera boleh ke nk buat grabcar ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. sila semak sini tuan. http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/01/Kategori-senarai-jenis-kereta-Grabcar-Malaysia.html

   Padam
 27. Salam..sy ad sikit confius utk register grabcar ni..sy just blh buk link yg first je..utk next step jd error..blh bantu sy?

  BalasPadam
  Balasan
  1. step 1 tuan klik link kat atas. Untuk seterusnya tuan kena buka email dan klik link dr sana. Kalau ada masalah lagi, tuan join group whatsapp yang sy bg link di atas.

   Padam
 28. Slmt pg tuan...tumpang tanya, apa beza grab dan uber? Yg mna plg sesuai utk alza saya tahun 2015...sy ingin mencari side income, whatsapp sy 012 5712217...tq

  BalasPadam
  Balasan
  1. utk alza, sy sarankan uber kalau tuan ada di kl.

   Padam
 29. Hello tuan, kalau kereta tahun 2010, perlu inspection dulu ke sebelum complete form dri emel kita tuu?

  BalasPadam
 30. Assalamualaikum Tuan. Nak tanya untuk grab satu kereta 2 driver blh ke? Mksd saya si A dan si B menggunakan kereta yg sama.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Untuk grab saya tak pasti, utk uber boleh. Nanti saya cari jawapannya tuan.

   Padam
  2. Maaf tuan. Jawapannya boleh.

   Padam
 31. Tuan saya nk tanya klau guna taxi boleh daftar jadi pemandu uber atau grab tak??

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh tuan. Tuan kena berurusan dengan Grab terus sebelah plaza 33 pj.

   Padam
 32. Tuan saya nk tanya klau guna taxi boleh daftar jadi pemandu uber atau grab tak??

  BalasPadam
 33. Buli ba kalau kau

  BalasPadam
 34. kenapa pagi tadi pukul 1224pm saya naik grab car tambang rm4.00 dari impian baiduri apartment ke LRT taman paramount tetapi bila saya naik kali kedua jam 1540pm rm7.00 dari LRT taman paramount ke impian baiduri apartment. adakah ini cara grabcar cuba menipu Customer.harap bagi penjelasan yang sewajarnya.hari pulak cuti bukan waktu kerja .sekiranya saya naik teksi bermeter pun hanya rm5.30 je kenapa kenapa dan kenapa

  BalasPadam
  Balasan
  1. Harga berubah mengikut masa dan tarikh tuan juga keadaan trafik.

   Padam
 35. Salam tuan. Suami saya baru beli honda city 2017. Relevant tak kalau nak buat grab car. Boleh tak kami suami isteri memandu grabcar dgn kereta yg sama? Terima kasih

  BalasPadam
  Balasan
  1. Releven, masih berbaloi. Boleh, kena daftar secara berasingan tetapi menggunakan kereta yg sama.

   Padam
 36. Tumpang tanya tuan. Kalau ada saman yg belum selesai, boleh x daftar grabcar ni. Terima kasih

  BalasPadam
  Balasan
  1. masih boleh tuan. ada bilangan saman yang di benarkan tetapi saya lupa berapa.

   Padam
 37. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 38. Assalam Tn, Sy menggunakan kenderaan jenis Naza Citra tahun 2006, apa yang Sy faham Tn terangkan bagi kenderaan tahun 2006 - 2009 akan menjalani Inspection, boleh Sy tahu Inspection sama seperti JPJ atau lain?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Maaf tuan, itu tahn lepas. Utk thn 2017 ni, kereta kena 2007 ke atas.

   Padam
 39. Kalau red ic boleh daftar grab or uber ke?

  BalasPadam
 40. Salam tuan ..daftar grab lembah klang adakah boleh bawa di melaka johor dan negeri negeri yang ada perkhidmatan ini

  BalasPadam
  Balasan
  1. http://ubergrabcar.blogspot.my/2016/12/cara-tukar-lokasi-bandar-memandu-uber-grab.html

   Padam
 41. Asalamualaikum
  Sandakan dan beluran sudah ada x perkhidmatan grabcar ni

  Terimah kasih

  BalasPadam
 42. papa masalah yg akan timbul jika , daftar grab nama orang lain drive orang lain ??

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tak di benarkan oleh gran. Daftar driver berlainan tapi kereta sama boleh.

   Padam
 43. Apa yang perlu dilakuakan sekiranya akaun deactivate due to background check?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tuan kena call cs tanya apa masalah. Kemungkinan ada saman tertunggak.

   Padam
 44. Salam. Saya berminat nak daftar sebagai grabcar driver. Tadi baru register online. Boleh whatsapp saya untuk lebih details tak? 0193466682

  BalasPadam
 45. sy dah daftar grab car..area kelantan tiada lagi kew???
  dah daftar & bila check email gmail..x der pun email dari grab car

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kelantan caming sooon. check kat spam folder

   Padam
 46. Encik Arman OKU boleh daftar grab car?

  BalasPadam
 47. Kalo ade saman mcm mane ye sebab ade column ckp kalo ade saman kena clearkan dulu kalo x acc deaktivate

  BalasPadam
 48. Jika boleh bawa kereta, boleh tuan.

  BalasPadam
 49. Assalam en arman..sy pemandu grab di johor..tp akan berpindah duduk di pulau pinang..sy nk buat grab di sana..mcm mn nk tukar ke grab penang?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tuan boleh rujuk post pasal cara tukar lokasi grab dan uber http://ubergrabcar.blogspot.my/2016/12/cara-tukar-lokasi-bandar-memandu-uber-grab.html

   Padam
 50. Hi..
  Boleh saya tanya....
  Knapa kereta viva tk boleh jadi grabcar..apa masalah kalau kereta viva tk boleh jadi grabcar..tolong bagi satu jelasan yang boleh puas hati..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Itu tuan kena tanya grab hq, diorang yg setkan jenis kereta apa yang sesuai. http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/01/Kategori-senarai-jenis-kereta-Grabcar-Malaysia.html

   Padam
 51. Hi..
  Boleh saya tanya....
  Knapa kereta viva tk boleh jadi grabcar..apa masalah kalau kereta viva tk boleh jadi grabcar..tolong bagi satu jelasan yang boleh puas hati..knapa produa axia boleh viva tk boleh...apa beza sedangkan cc sama 1.0..besar sama besar..apa masalah n apa beza..jangan la ada syrat sampai macam ni..sama2 nak ceri rezeki..tolong bg satu pjelasan yg bileh puas kan hati...

  BalasPadam
 52. Hi..
  Boleh saya tanya....
  Knapa kereta viva tk boleh jadi grabcar..apa masalah kalau kereta viva tk boleh jadi grabcar..tolong bagi satu jelasan yang boleh puas hati..knapa produa axia boleh viva tk boleh...apa beza sedangkan cc sama 1.0..besar sama besar..apa masalah n apa beza..jangan la ada syrat sampai macam ni..sama2 nak ceri rezeki..tolong bg satu pjelasan yg bileh puas kan hati...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tuan, boleh tanya grab hq. 03-7964 5000

   Padam
 53. Klu daftar nama isteri tp suami yg bawa blh ka

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tak boleh tuan. Daftarkan nama tuan. Kereta nama isteri pun boleh asalkan nama tuan sebagai driver ada dalam insuran. Kalau nama tuan tak ada, hubungi insuran untuk tambah nama driver.

   Lepas tu whatsapp saya utk daftar tanpa perlu ke kiosk.

   Padam
  2. Tanpa Nama07 Mac, 2017

   Assalamualaikum... bertanya.. kalau daftar lebih dari 1 kereta boleh ke.. 1 kereta atas nma saya.. 1 kereta atas nama isteri tetapi dalam insuran cover note ada tertera nama saya...

   Padam
  3. boleh. Untuk isteri, pastikan nama isteri ada dlm cover note kereta tersebut.

   Padam
 54. Tanpa Nama14 Mac, 2017

  kereta axia memang boleh buat grab ke..mohon pencerahan ada yang kata tak boleh..saya dalam usaha nak keluarkan axia ne..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Confirm boleh tuan. Axia terbaik, Jimat minyak. Uber dan grab boleh buat dengan axia. Whatsapp saya utk daftar grab dan uber tuan.

   Padam
 55. Tanpa Nama23 Mac, 2017

  Tuan..sy nk tanya grab ambil cas berape setiap perjalanan..

  BalasPadam
  Balasan
  1. http://ubergrabcar.blogspot.my/2016/11/tambang-fare-uber-grabcar-malaysia.html

   Padam
 56. Tanpa Nama24 Mac, 2017

  saya dah daftar dan telah jawab soalan.so ape langkah seterusnya sehingga saya boleh mulakan pemanduan grab car.

  BalasPadam
  Balasan
  1. kena pergi ke kiosk utk verufy. Jika tak mahu ke kiosk, whatsapp 019 205 5657.

   Padam
 57. Kereta axia manual boleh pakai untuk buat grab x?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh tuan dan antara kereta terbaik utk buat grab dan uber. Whatsapp 019 2055657 untuk daftar percuma tuan.

   Padam
 58. Assalaamualaikum, suami belikan sy Preve 2016, tp semua surat2 atas nama suami. Sy sendiri bukan warganegara Malaysia, masih proses utk mjd penduduk tetap selepas 19 thn tinggal d sini. Boleh ke sy menjadi pemandu grab? Memandangkan sy juga adl suri rumah, InshaAllah ada masa luang utk pemandu grab. JazakAllah penjelasan tuan

  BalasPadam
 59. Nak tanya kalau guna kereta orang lain bleh ke nk dftar grab??

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh, asalkan nama tuan ada sebagai driver.

   Padam
 60. ada saman leh buat ke

  BalasPadam
 61. saman biasa2 masih boleh lagi tuan. Whatsapp saya 019 205 5657.

  BalasPadam
 62. Maaf tompang tanya. Saya ada kereta saga tahun 2008. Boleh ke saya buat untuk grabcar..?

  BalasPadam
 63. Maaf tompang tanya. Saya ada kereta saga tahun 2008. Boleh ke saya buat untuk grabcar..?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh tuan, wasap 'grab' ke 0192055657

   Padam
 64. Salam..nak tanya kalau kereta tu bkn ats nama saya iaitu nama bapa saya walaupun saya pengguna / pemilik kereta tu boleh daftar ke?

  BalasPadam
  Balasan
  1. nama tuan kena ada sebagai driver

   Padam
 65. salam. kalau honda crv ok tak buat grabcar. area kelantan. grabcar ade kategori2 kereta macam uber? crv dalam kategori mane ye? ty

  BalasPadam
  Balasan
  1. CRV boleh buat, dalam kategori premium. Tetapi sebelum jadi premium, kena buat dalam kategori biasa dulu dan memenuhi syarat2 yg di tetapkan sebelum boleh memohon untuk kategori premium.

   Syaratnya:
   Requirement Premium:-
   1.2.00 cc above with leather seat
   2.MPV or Sedan Only
   3.D-segment (http://www.carbase.my/segment/dsegment)
   4.Manufacture year 2010 and above
   Requirement for Driver:
   1.4.5 star driver rating
   2.Complete 50 trip with economy

   Padam
 66. Tanpa Nama20 April, 2017

  Hello kereta honda civic boleh x layak untuk menjadi grab car?

  BalasPadam
  Balasan
  1. layak tuan tetapi yangni bukan premium, biasa sahaja iaitu kategori eco. Harga fare sama cam axia.

   Saya cadangkan tuan bel axia/saga/bezza satu utk buat grab dan uber daripada guna civic.

   Padam
 67. Tanpa Nama25 April, 2017

  saya ni pemandu uber. boleh tak saya jadi pemandu grabcar? pada ruang untuk isi form grabcar signup previous driving experiance, adakah perlu saya mengisi bagi pemandu uber?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Pemandu uber boleh menjadi pemandu grab, memang lumrahnya macam tuh.

   Masa isi borang, tuan kena letak sebagai pemandu uber nanti grab akan bagi tuan rm75 dengan syarat tuan kena bagi penyata uber semasa daftar dalam bentuk pdf.

   http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/03/Uber-statement-pdf-format-guna-smartphone.html

   Padam
 68. Salam... Nak tnye sket, sbelum ni sye daftar dgn uber cadangnya nak buat partime tpi sye xpenah try bwak lgi disbbkan kesuntukkan masa dgn kerja... Sye daftar menggunakan kereta wife sye...
  Tpi pada thun lepas 2016 sye baru beli kereta nissan almera, ada kah sye layak dan adakah perlu saya mengisi bagi pemandu uber? Dan mcmana klau sye nak buat full time utk grabcar ni... Boleh bgi tips tak tuan?

  BalasPadam
  Balasan
  1. 1. tuan boleh tambah jenis kereta melalui app uber driver
   2. tip http://ubergrabcar.blogspot.my/search?q=Tip

   Padam
 69. Harap tuan dpat membantu sye sbgai pemandu baru... Thanks...

  BalasPadam
 70. Tanpa Nama04 Mei, 2017

  Assalam tuan.. saya nak ty skit.. abg sy nak daftar jd driver grab tp dia bankrap xda akaun bank .. mcm mn nak dapat bayaran dan boleh ke dia daftar sebagai driver grab.. minta pertolongan tuan untuk mslh dia tq..

  BalasPadam
  Balasan
  1. boleh tuan, dia kena guna acc bank org laib. whatsapp saya 019 205 5657

   Padam
 71. Salam, saya ada sebji kereta vios 2017, kalau kata nk buat grab ni full time, berapa selalunya paling tinggi boleh dapat dalam sebulan.

  BalasPadam
 72. Tanpa Nama28 Mei, 2017

  salam, kalau untuk uber kereta viva tahun 2007 diterima tak ?

  BalasPadam
 73. Tanpa Nama19 Jun, 2017

  Assalamualaikum. saya student umur 20 tapi lesen takde P dah and ade persona 2008. boleh ke daftar grab?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh tuan. Kereta tu kena buat inspection kat grab. Whatsapp saya 0192055657 utk tindakan seterusnya.

   Padam
 74. Tanpa Nama30 Jun, 2017

  Assalam.kereta saga flx thn 2012 bole buat grabcar x?.

  BalasPadam
  Balasan
  1. boleh sgt tuan. Whatsapp 0192055657 utk daftar.

   Padam
 75. Tanpa Nama04 Julai, 2017

  Assalam tuan. kalau mula2 kita start buat grab d tempat lain..slps tu kta berpindah ke tmpt baru.. boleh ke tukar lokasi?

  BalasPadam
  Balasan
  1. kena bagitahu grab nak pindah lokasi

   Padam
 76. Tanpa Nama06 Julai, 2017

  salam..sy cadang nak beli saga tahun 2011 untuk buat grab.berapa tahun kerata sy valid untuk buat grab?adakah tahun depan perlu buat inspection?

  BalasPadam
 77. Ya, thn depan kena buat inspection

  BalasPadam
 78. Assalamulaikum tumpang Tanya. Kalau Ada saman tertungak boleh register grab ka? Kalau nak setel kan agak berat la juga sbb tengah kering sekarang ni. Lagi Satu kereta saya Ada Kesan kena langgar Kemek la dkt bahagian pintu penumpang kiri kanan. Boleh ka sy pakai kereta tu buat grab?..

  BalasPadam
 79. Assalamualaikum...nak tanya kalau 4x4 boleh buat grab x?

  BalasPadam
 80. bagaimana jika penumpang grab lebih dari seorng cth; kawan2..? dikira camana..??

  BalasPadam
  Balasan
  1. max 4 org. untuk grabshare max 2 org

   Padam
 81. Salam tuan. Kereta Waja tahun 2008 boleh buat Grab tak? Once dah boleh buat, berapa lama boleh buat sebelum kene ganti kereta baru? Kene inspection di HQ, apa yg mereka check? Thanks

  BalasPadam
  Balasan
  1. Waja boleh buat grab, hanya sehingga tahun depan sahaja.

   Inspection grab tidak seketat inspection puspakom tuan.

   Padam
 82. Betul ker grab ade buad sewa grab car untuk pemandy Grab ?? Klaw ad brapa sewa? Dan lgi 1 klaw pemandu OKU bole jdi pemandu grab tak?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ada tetapi biasanya penuh, boleh hubungi HQ untuk buat semakan di 0392122575.

   OKU kalau boleh bawa kereta, takde masalah.

   Padam
 83. Nak tanya opt in tu maksudnya apa? Dan masih tak faham tntg insentif.. Sminggu lalu ada buat grab tapi insentif hnya masuk rm200 .. Cam x percaya je..

  BalasPadam
 84. Nak tanya opt in tu maksudnya apa? Dan masih tak faham tntg insentif.. Sminggu lalu ada buat grab tapi insentif hnya masuk rm200 .. Cam x percaya je..

  BalasPadam
  Balasan
  1. opt in tu isi borang online.

   insentif tuh, kena ikut betul2 jadual yg grab bagi utk memaksimunkan. kalau nak lebih jelas, tanda secara manual dan kira.

   grab dlm proses utk memudahkan lagi cara semak insentif tuh.

   Padam
 85. Salam . Nak tanya , sy berminat buat grab car tpi kereta atas nama ayah. Ada yg kata daftar nama kita as pemandu kedua. Maksudnya bila nak start daftar daripada awal , semuanya guna detail ayah ke ? Terima kasih .

  BalasPadam
 86. jika saya nk bt grab untuk weekend sahaja boleh tak ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh, ramai buat cam tuh.
   whatsapp saya 019 2055657

   Padam
 87. Assalamualaikum tuan..sy berminat nak daftar grab car..sy dr ipoh perak

  BalasPadam
 88. Sy ada saman trafik atas nama motorsikal bukan kereta. Kesalahan parking. Layak ke daftarbgrab?

  BalasPadam
  Balasan
  1. layak, grab x sekejam tu. whatsapp saya segera 0192055657

   Padam
 89. Salam encik.. nk tnye, kalau lesen P mmg xboleh ker nk daftar grabcar? Sy ade tnye pemandu grab, die ckp boleh asalkan ade lesen.. bila bace blog lain pulak..

  BalasPadam
 90. Mcmna nak cari policy number insurance tu. Dgn tarikh tamat insurance

  BalasPadam
  Balasan
  1. no polisi = no cover note = no document, sama nama tu tuan. ada kat bahagian atas sebelah kanan cover note.

   period of insuran, tgk tarikh tamat.

   Padam
 91. Jika apply Grab, kereta Perodua Alza dikira utk 7 sitter or 4 sitter je? ada beza ke charge dia?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Dua-dua pun boleh, salah satu kategori pun boleh. Masa daftar terus minta untuk set dua-dua kategori ( ni yg paling berbaloi ).

   Padam
 92. Kia sorento 2006 boleh ke tuan.. kelantan?

  BalasPadam
 93. salam tuan..
  nak tanya.. sekarng ni saya pakai kereta alza. mcm mana nak jadikan dia 6 seater?

  BalasPadam
  Balasan
  1. call cs, minta tambah kategori

   Padam
  2. kalau saya yang daftarkan tuan, saya boleh buat tu.

   Padam
 94. Salam tuan..
  Maaf menganggu nak tanya kalau kereta Chevrolet Optra 1.6 2008 bole kan buat uber dan grab car?

  BalasPadam
 95. Assalam tuan,sya dah daftar dan dah verify dkat kiosk grab di kuching.kemudian dpt msg dr grab yg sya xhantar pic geran dan roadtax.sya bingung krn dlm form online xmintak tp dpt msg cmni plak.apa perlu sya buat?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Itu sebab cover note tuan tak ditulis tarikh insuran ( period of cover ). Jadi sebagau bukti, tuan kena bagi gambar geran dan roadtax

   Padam
 96. Salam tuan. Buat UBER atau Grab lebih untung? Atau boleh buat kedua2 sekali? Kalau nak buat dua2, nak daftar UBER dahulu atau Grab dahulu? Terima kasih.

  BalasPadam
  Balasan
  1. ada kebaikkan dan kelemahan masing2. Boleh buat dua-dua. Sebagai permulaan, kalau jalan jem. online uber. Kalau jalan biasa, online grab.

   Padam
 97. kereta naza bestari 206 tahun 2008 boleh ke?

  BalasPadam