Home » , » Kategori dan senarai jenis kereta untuk Grabcar Malaysia

Kategori dan senarai jenis kereta untuk Grabcar Malaysia

Selepas daftar sebagai pemandu Grabcar Malaysia, korang tentulah nak tahu kereta korang masuk ketagori mana sebagaimana Uber ada kategori X, XL dan Black kan. Untuk grab pun ada kategori juga, jangan bimbang. Tidak semua kereta layak untuk di daftarkan sebagai kereta grab kerana grab nak menjaga mutu khidmatnya. tetapi kebanyakkan kereta adalah layak.

Bermula Jan 2017 ni, kereta di buat tahun 2006 tidak layak lagi didaftar untuk grab. Kereta tahun 2007 - 2010 kena buat inspection semasa daftar sebagai pemandu Grabcar di Malaysia. Apa yang di nilai semasa inspection grab ya? Korang boleh tengok dalam borang inspection kereta Grabcar ni. Mudah je inspection grab ni. Bukan inspection kat puspakom ya. Ini staff grab yang buat dekat lokasi kiosk atau hq grab. Korang kena bawa kereta ke sana untuk di check. Kereta tahun 2011 - 2017 tak memerlukan inspection oleh Grab. Lepas pendaftaran dengan senangnya. Pastikan korang ada lesen full ( bukan P ) semasa mendaftar.


Kategori dan senarai jenis kereta untuk Grabcar Malaysia


Ok, berbalik kita kepada kategori kereta Grab ni. Ada ekonomi, 6 seater dan premium. Kalau korang tahu jenis-jenis kereta masuk dalam ketegori mana. korang boleh semak di bawah. Contohnya:

jenis kereta grabcar malaysia

Harap boleh menjawab keraguan korang. Untuk kereta 6 seater dan grab premium, Korang tengok di bawah ni.


Untuk kereta korang dapat kategori premiun, syaratnya ialah:

1. Seat kulit
2. Tahun di buat 2011 ke atas
3. Kereta Segmen - D
4. Rating min 4.75 start
5. Kena kategori ekonomi dengan 50 trips dulu

Lepas syarat-syarat untuk dapat kereta premiun Grab, barulah korang boleh masuk kategori premium ni. Senang je syarat-syarat tu.

Amacam, ok tak. Kereta korang masuk ketegori mana? Jangan bimbang setiap kategori ada kelebihan masing-masing. Untuk grab premium, susah nak dapat rider berbanding dengan ekonomi. Kalau kereta korang jatuh bawah premium, jangan suka sangat ya. Tak ramai yang mampu request kereta grab premium.

Jika korang nak tahu banyak lagi info2 mengenai grabcar di Malaysia, jangan lupa like facebook kami di:

Friends of Uber dan Grab ( klik sini )

Jumpa di sana.


Terima kasih kerana membaca Kategori dan senarai jenis kereta untuk Grabcar Malaysia.

Langkah seterusnya:

1. DAFTAR sebagai pemandu UBER.

2. DAFTAR sebagai pemandu GRABCAR.

3. Buat duit dengan UBER tanpa memandu?.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



100 komen:

  1. boleh bagi panduan kereta apa yg paling berbaloi?

    BalasPadam
  2. Preve kategori economy gak ke

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. Boleh tuan, whatsapp saya 019 205 5657 utk daftar segera.

      Padam
  4. Mcm Mn nk guna kereta Dr syarikat grab car

    BalasPadam
    Balasan
    1. https://ubergrabcar.blogspot.my/2017/02/sewa-pajak-kereta-almera-grab-project-gold.html

      Padam
    2. Alza 2010 boleh ke?

      Padam
    3. Alza 2010 boleh ke?

      Padam
    4. Boleh tuan. Whatsapp 0192055657 utk tindakkan segera

      Padam
  5. Balasan
    1. Boleh tuan. Whatsapp saya 0192055657

      Padam
  6. Salam viva elite bole ke tuan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Viva elite tak boleh utk grab tetapi boleh untuk Uber. Whatsapp 019 205 5657 utk daftar uber. Approve satu ke 2 hari bekerja.

      Padam
    2. Hi bos vios 2009 sesuai ke

      Padam
  7. Balasan
    1. sesuai sangat. whatsapp 0192055657 utk pendaftaran cepat tanpa kiosk

      Padam
    2. axia blh ke untuk grab car

      Padam
  8. Tanpa Nama14 Mac, 2017

    perodua bezza boleh buat grabcar?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh tuan. sangat sesuai. Whatsapp saya tuan 019 205 5657.

      Padam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. Proton waja boleh ke?

    BalasPadam
  11. Proton waja boleh ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh rujuk sini tuan: http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/01/Kategori-senarai-jenis-kereta-Grabcar-Malaysia.html

      Padam
  12. Kereta tu mesti didaftar atas nama sendiri ke? Proton persona SE tahun 2009 masih layak tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. owner kereta orang lain tak apa asalkan nama tuan ada sebagai driver. Persona 2009 layak. Whatsapp saya 019 205 5657 utk tindakan cepat.

      Padam
  13. Kereta daftar atas nama syarikat boleh daftar as UberPartner/grabcar?
    Hyundai Tucson 2.0 2010

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan. whatsapp saya utk proses seterusnya 0192055657

      Padam
  14. Tanpa Nama08 April, 2017

    2006 mmg x boleh ke...avanza

    BalasPadam
  15. Tanpa Nama09 April, 2017

    2006 bole tak? Honda City

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak lepas tuan, utk grab tahun min 2007.

      Padam
  16. Tanpa Nama15 April, 2017

    Klau kereta Honda City tahun 2015 utk buat grab..

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan, whatsapp saya utk daftar segera. saya akan daftarkan. 019 205 5657

      Padam
  17. Balasan
    1. Viva tak boleh buat grab. Buat uber boleh.

      Padam
  18. Tanpa Nama30 April, 2017

    Salam. Grab ad di Perak x? Mcm Uber ad kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. uber ada tuan, daftar kat sini http://partners.uber.com/i/ahnca7r3ue

      Padam
  19. Berapa maximum penumpang grab car?

    BalasPadam
    Balasan
    1. 4 orang sahaja. Grabshare 2 orang sahaja.

      Padam
  20. Klu persona baru 2017 blh buat grab tk...??? Category apa yer economy ke or apa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih tp mcm mne nk dftar grab nie....ia sama class ngn saga flx kan betui tak

      Padam
    2. nak daftar cara mudah, whatsapp saya 019 2055657

      Padam
  21. Model couple mcm nissan fairlady boleh x? Lg stu dlm kategori black ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pakai fairlady 350 thun 2013. Nk try buat grab or uber

      Padam
    2. boleh tuan utk uber dan grab
      wasap saya 0192055657

      Padam
  22. Kereta selalu rosak... Ada kah boleh sewa kereta untuk says kerja grab tak??

    BalasPadam
  23. Mitsubishi asx kategori apa untuk grabcar

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya semak dulu, nanti saya bagitahu tuan

      Padam
    2. Mitsubishi asx 2.0 leather seat 2016 katogeri apa dan boleh buat grabcar tak.

      Padam
    3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  24. Tanpa Nama29 Mei, 2017

    Honda civic boleh buat grab or uber?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan. wasap saya 019 205 5657 saya boleh daftarkan percuma.

      Padam
  25. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  26. Salam Tuan,
    Untuk Uber @ Grab,Kereta tiada saman tapi pakai IC ada saman blacklist, lepas x kalau mohon? Lesen expired 2018.

    BalasPadam
  27. Salam nak tanya lepas inspection tu lama kr process dia?

    BalasPadam
  28. salam , kereta saya jenis premium , tapi boleh x kalau nak dapat customer economy sekali ?
    since x ramai yang akan request premium

    BalasPadam
    Balasan
    1. eco dan mpv boleh dapat serentak. Eco dan premium saya tak pasti, saya kena semak dulu.

      Padam
  29. Adakah berbaloi sekiranya buat uber/grab menggunakan persona 2017 tuan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. berbaloi tetapi kurang berbaloi berbanding axia. Nampak tak kenapa

      Padam
  30. Peugeot 308..premium or ekonomi??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh semak sini http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/01/Kategori-senarai-jenis-kereta-Grabcar-Malaysia.html

      Padam
  31. Waja bleh buat grab car ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/01/Kategori-senarai-jenis-kereta-Grabcar-Malaysia.html

      Padam
  32. perodua viva 660 manual bole tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Grab tak boleh, uber boleh. Daftar uber kat sini http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/06/cara-mudah-daftar-pemandu-uber-online-percuma-malaysia.html

      Padam
  33. Balasan
    1. Boleh Najwa. Whatsapp saya 019 205 5657 segera.

      Padam
  34. Balasan
    1. layak, whatsapp saya 0192055657

      Padam
  35. Bagaimana cara nya utk saya ganti anak saya sebagai pemandu Uber jika anak saya sibuk Gan kerja nya

    BalasPadam
  36. Bagaimana cara nya utk saya ganti anak saya sebagai pemandu Uber jika anak saya sibuk Gan kerja nya

    BalasPadam
  37. Boleh ke daftar 2 pemandu utk 1 kereta?hubungan anak & bapa...anak penama kereta.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, satu kereta boleh daftar ramai driver uber tapi pastikan nama driver ada dlm insuran/endorsement.

      Padam
  38. Proton wira boleh tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf tuan, proton wira tak dibenarkan oleh pihak grab.

      Padam
    2. Kalau viva 2009 boleh kah tuan

      Padam
    3. viva tak boleh buat grab, buat uber boleh

      Padam
  39. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  40. Tanpa Nama21 Julai, 2017

    Saya nak daftar Uber.. sy gn viva 660 thn 2014.. boleh ke encik

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, whatsapp saya 0192055657

      Padam
  41. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  42. Proton Saga BLM 2009 layak ke tuan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. layak tuan. whatsapp saya 0192055657

      Padam
  43. Kalau kereta atas nama orang lain boleh ke?
    Untuk grab, boleh daftar 2 driver tak dalam 1 kereta?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, 3 drive rpun boleh asalkan nama driver ada dlm insuran

      Padam
  44. Tanpa Nama23 Julai, 2017

    assalamualaikum...nak tanya axia 2017 boleh x daftar untuk uber/grab.

    BalasPadam
  45. vios 2008 layak lagi ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. layak tuan, whatsapp saya 0192055657

      Padam
  46. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  47. Saya mgunakan vw golf gti mk5 2.0.
    Tahun 2008.
    Layak untuk grabcar?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak pasti ni, saya kena semak dulu.

      Padam

Daftar Grab Tanpa Kiosk 2017

Cara percuma daftar pemandu Grabcar tanpa kiosk