Home » , » Uber vs Grabcar - mana lagi bagus untuk driver?

Uber vs Grabcar - mana lagi bagus untuk driver?

Sekarang sudah ramai tahu kewujudan uber dan grabcar yang merupakan pesaing antara satu sama lain tetapi persoalannya yang manakah lebih baik? Jeng jeng jeng. Post kali ini cuba membongkar kebaikkan kedua-duanya kepada driver sahaja bukan kepada rider. Kita nak melihat yang mana lebih bagus kepada driver.

Uber atau grabcar? Kalau anda hendak mengambil penumpang dan mendapat bayaran, yang mana satu anda akan gunakan sama ada uber atau pun grabcar. Yang mana satu lebih baik untuk anda?

Mari kita kaji kelebihan dan keburukkan antara kedua-duanya secara ringkas. Mungkin ada pendapata masing-masing dalam hal ini, itu tidak dapat di nafikan. Cuma saya ingin mengetengahkan benda-benda yang boleh anda pertimbangan jika anda perlu memilih yang mana satu.


Uber dan Grabcar - mana satu baik untuk driver?


1. Income - tambang uber lebih rendah daripada tambang grabcar. Ini mungkin subjektif kerana bergantung kepada trafik juga. Tapi mengikut pengalaman saya sebagai driver kedua-duanya, income dari grabcar lebih tinggi. Bagaimana dengan anda pula? Mungkin post ini boleh mempengaruhi supaya potongan 25% daripada uber boleh di kurangkan. Suarakan hak anda di ruangan komen di akhir post ini. Grabcar akan ambil 20% daripada tambang manakala uber akan ambil 25% bermula march tahun 2016. Itu satu, satu lagi jika jarak sama, tambang grabcar lebih tinggi menyebabkan driver mendapat income yang tinggi.


kelebihan uber grabcar


2. Destinasi Drop off - Grabcar akan menunjukkan destinasi drop off rider di dalam aplikasi grab rider semasa driver menerima ping tetapi uber tidak. Jadi sebagai driver, kita boleh rancang destinasi mana nak pergi. Kadang-kadang terutama kepada part time driver, mereka mempunyai masa yang terhad. Jika dapat destinasi jauh, mereka tak accept request tersebut. Bagaimana pula dengan driver uber? Setelah menerima ping, terpaksa telefon rider untuk tanya destinasi drop off ataupun setelah rider naik kereta dan start trip, baru nampak rider nak pergi mana. Untuk driver full time masalah ini tidak ketara. Sekali lagi grab mengatasi uber.

3. Bagaimana pula dengan insentif? Nantikan kajian mengenai insentif antara uber dan grabcar dalam post yang lain.

Dah daftar grabcar ke belum. Sila baca panduan untuk daftar pemandu Grabcar secara online jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang kelebihan Grabcar.




Terima kasih kerana membaca Uber vs Grabcar - mana lagi bagus untuk driver?.

Langkah seterusnya:

1. DAFTAR sebagai pemandu UBER.

2. DAFTAR sebagai pemandu GRABCAR.

3. Buat duit dengan UBER tanpa memandu?.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



60 komen:

  1. Bagi saya mmg grab car lebih bagus utk driver sbb mmg income lebih tinggi dan guarantee hours rate juga lebih tinggi..sbb tu ramai uber driver skrg driver baru yg lama byk dah pindah

    BalasPadam
    Balasan
    1. ubergrabcar04 Oktober, 2016

      terima kasih atas perkongsian pengalaman tuan. Saya pasti amat berguna kepada semua.

      Padam
  2. saya buat part time grabcar. dgn grabcar sy blh bajet masa sy utk balik kul bape sbb sy hnya buat grabcar pd mlm hari shj. siang sy keje gomen hehee. nk ckp blh kaya tu x la tp takat ni duit blanja alhamdulillah mmg x putus. srkg sy buat ikut suka sy jela kul bape nk start kul bape nk balik. tp sy kna jaga jgk acceptance spya percen x rendah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih atas perkongsian saudara.

      Itulah kelebihannya kalau kita daftar dan ambil penumpang dengan grabcar ni. Satu kelebihan grabcar yang ketara berbandong uber ialah kita tahu lokasi untuk turunkan penumpang.

      Padam
  3. Bagi saya grabcar lebih bgus dari uber...tax uber tinggi dr grabcar tambang lebih murah.nak cover myk 1 hal kouta habis kena topup juga.lagipun penjmpang skrg dah pandai kalau jalan sesak dia akan naik grabcar sebab harga dah tetap..kalau jalan lancar penumpang akan naik uber...sebab kos tambang murah masa perjalanan singkat..memang nampak pendapatan sama ada grabcar atau uber tolak myk tapi kita harus ingat...penyelenggaraan kereta kouta untuk online kena topup tidak termasuk tax lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terbaik tuan, pengalaman mendewasakan pemandu-pemandu uber dan grab.

      Padam
  4. Baru buat grab tiga hari....Alhamdulilah.. 3 ratus...Tolak minyak...100..Still untung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. syukur tuan, agak lumayan jugak jadi pemandu grab berbanding dgn pemegang diploma.

      Padam
  5. Macam mana Grab ambil 20% daripada driver?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebelum driver ambil rider, kena top up dulu dalam app. Top grab boleh beli kat petronas, 7e... Grab akan ambil 20% setiap trip dr top up ni

      Padam
  6. Mana lebih bagus? Guna postpaid atau prepaid untuk aplikasi ubergrab?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maksudnya line telefon ke? Kalau line telefon, postpaid bagus.

      Padam
  7. Xlepas nk buat grab sbb pkai Viva... Uber je yg mampu... Alhamdulillah

    BalasPadam
    Balasan
    1. syukur tuan. kumpul duit muka nanti upgrade kereta tuan.

      Padam
  8. Kurang faham lg pasal grab car ni.kena g register kt pj dulu ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. whatsapp saya 0192055657 utk daftar. Mudah je

      Padam
    2. Btol ke klu nk dftar grab akn ad ujian dlu?

      Padam
    3. Ujian die online...kita kne lepas 80% lulus...

      Padam
  9. Boleh guna phone sama untuk kedua² apps?

    BalasPadam
  10. kalo viva takleh daftar grab car ye??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak boleh tuan. Cuba semak sini utk kelayakkan kereta.

      https://ubergrabcar.blogspot.my/2017/01/Kategori-senarai-jenis-kereta-Grabcar-Malaysia.html

      Padam
  11. Ada cara lain ingin sertai jadi pemandu grab tapi belum mempunyai kenderan..atau ada peluang cara lain dari pihak grab

    BalasPadam
  12. Ada cara lain ingin sertai jadi pemandu grab tapi belum mempunyai kenderan..atau ada peluang cara lain dari pihak grab

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin ini boleh membantu: http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/02/sewa-pajak-kereta-almera-grab-project-gold.html

      Padam
  13. Kalau uber kita boleh tau mane rider nak pergi..
    Kilck je navigate blah atas kanan tu..
    Betul yak?

    BalasPadam
  14. Kalau uber kita boleh tau mane rider nak pergi..
    Kilck je navigate blah atas kanan tu..
    Betul yak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masa terima signal dari rider, kita tak boleh tahu ke mana rider uber nak pergi. Bila rider dah masuk kereta dan kita start trip, baru kita tahu lokasi rider nak pergi.

      Padam
  15. Untuk grabcar, kita boleh tahu tak sama ada cash atau credit payment method ketika mendapat ping ???

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan. Jika rider bayaran guna kad, akan keluar perkataan " GRAPAY" di app. Info lanjut ttg Grab ada kat sini tuan. Video training untuk pemandu baru. grab.pathwright.com

      Padam
    2. http://grab.pathwright.com

      Padam
  16. Sy driver grab..sy suka sgt kerja ni di samping pendapatan yg lumayan..yg penting sabar melayan kerenah penumpang dan niat ikhlas untuk mencari rezeki halal..sy sgt beruntung semua customer sy bawak berhemah dan peramah.

    BalasPadam
  17. Sy driver grab..sy suka sgt kerja ni di samping pendapatan yg lumayan..yg penting sabar melayan kerenah penumpang dan niat ikhlas untuk mencari rezeki halal..sy sgt beruntung semua customer sy bawak berhemah dan peramah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah kerana telah mencuba dan yakin dengan grab, macam saya juga.

      Padam
  18. Kereta pikap bleh ke guna utk grabcar....cth. ford ranger...kete 4 pintu jgk kn..:)

    BalasPadam
  19. Tanpa Nama27 April, 2017

    Assalam...boleh ke sy mdaftar jd pemandu grabcar tp kereta atas nama anak. Model kereta honda jazz s 2017. Ty

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sangat boleh tuan. pastikan nama tuan sebagai driver ada dalam insuran. whatsapp saya 0192055657

      Padam
    2. Tanpa Nama27 April, 2017

      Tq tuan...nnt sy whtsapp...loan dh approved, keta dh ada stock tinggal terima je...apa2 hal nnt sy whtsapp trus

      Padam
  20. Salam tuan.. minta pendapat. Yg mana lebih sesuai uber or grab utk buat part time mgkin malam saja..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Grab sebab tuan tak ada banyak masa. Grab tuan boleh tahu nak ke mana.

      Padam
  21. Kalau saya drive di area lembah klang yang sinonim dengan jalan jammed ni, yang mana lebih memberi income lebih kepada driver? Grab atau uber?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau jem, tuan layan uber, lebih asyukk.

      Padam
  22. salam tuan..honda hrv dalam katogeri apa ?

    BalasPadam
  23. Tanpa Nama16 Mei, 2017

    Kalau saya ada saman masih belum bayar layak ke nak jadi pemandu grab

    BalasPadam
  24. Boleh pertimbangkan tuan. whatsapp saya 019 205 5657

    BalasPadam
  25. Salam Tuan, saya tgah menunggu loan bank utk beli Axia. Ingat kalau lepas saya nak berhenti kerja dan buat grabcar sahaja... Ade ape2 tips x untuk saya jadi driver grabcar...terutama perempuan mcm saya..terbaca kes Uber Wendy seram la pula..

    BalasPadam
    Balasan
    1. jgn jalan malam, buat siang je.

      Padam
  26. Boleh ke kita daftar kedua2nya. Uber dan grab. Apa dokumen yg diperlukan dan tindakan seterusnya? Kenderaan atas nama isteri

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh, guna satu phone je. Doc ic, lesen, cover note insuran ( pastikan ada nama tuan sbg driver) dan gmbr selfie. Whatsapp saya utk daftar 019 205 5657

      Padam
  27. Saya baru mencuba buat uber dan baru lagi dengan applikasi uber. Customer saya semua bayar cash. So macam mana saya nak bayar balik kat uber tuan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau xsilap sy uber ni tambang yg kita dpt dh tolak sekali

      Padam
  28. Bagaimana potongan 25% uber dari pendapatab kita ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau xsilap sy uber mi dia dh tolak siap2

      Padam
  29. boleh saya tahu untuk grabcar, berapa lama jangka hayat kereta yang boleh diluluskan untuk buat grab?

    BalasPadam
    Balasan
    1. 7 thn sahaja utk semenanjung

      Padam
  30. Pakei grab weekdays. Uber weekend. Grab tuggu 15min dpt 1 job. Uber 15min dah ada 3 job sbb ada passenger ktk boleh lagi trima request tp grab kene tguu lagi sampe dropoff pesenger.. Biar ramai pakei grab. Uber driver makin kurang..hehe. ini pendapat masing masing.. Tp rasanya uber lebih seronok dan uber app lebih friendly driver.. Sabtu Ahad nak on uber.. Isnin -jumaat pakei ubergrab sbb ramai grabdriv dok lam opiss..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih atas perkongsia tuan Pian

      Padam

Daftar Grab Tanpa Kiosk 2017

Cara percuma daftar pemandu Grabcar tanpa kiosk