Daftar pemandu Mycar percuma online 2020

Daftar pemandu Mycar percuma online 2019 ( 2020 ) dah masuk tahun baru 2019 (2020) ni kan, cara daftar pemandu mycar masih sama macam tahun 2018 juga. Untuk jadi pemandu mycar ni, cara paling mudah ialah daftar online pemandu mycar / mycar driver registration secara percuma sahaja, tak perlu bayar apa-apa dengan hanya guna 3 dokumen sahaja iaitu lesen, ic dan insuran kereta. info lain mycar boleh semak di koleksi info penting mycar. Oh ya, satu lagi applikasi ehailing yang bagus ialah Maxim dan pendaftaran percuma  online driver maxim telah di buka untuk seluruh malaysia (min kereta 2010, pengaktifan cepat & dokumen minimun)



Mycar driver registration sangat mudah, driver umur 50 tahun lebih pun boleh daftar sendiri sahaja tetapi untuk pengaktifan permohonan driver mycar tu, kena lah minta bantuan kami, nanti kami bagi no untuk whatsapp supaya permohonan sebagai pemandu mycar lebih lancar. Kuatkusa 12 Oktober 2019, pemandu Mycar di wajibkan mempunyai lesen PSV dan anda boleh semak proses buat lesen PSV di sini.



Panduan daftar driver Mycar

Sebelum register Mycar online, sila baca dulu panduan daftar driver Mycar ini supaya permohonan daftar My car anda lancar:


1. isi guna HURUF BESAR

2. ' Mobile number ' - contoh 60193524124, jika keluar warna merah, maknanya nombor phone telah di daftar sebelum ini. Sila guna no phone yang lain.

3. ' First name ' - nama sendiri

4. ' Last name ' - nama ayah

5. ' Company name ' - pilih ARMAN SUBANG JAYA

6. ' Driver License Number ' - cari di lesen memandu, bahagian belakang kad, atas dan kanan. ada nombor tulisan kabur.

7. ' Driver License State/Province ' - abaikan

8. ' License Plate ' -cara tulis ialah ABC123 ATAU jika no plate sudah ada dalam sistem, cara tulis ialah jarakkan huruf dan nombor, contoh ABD123 JADI ABC  123.

9. ' Car type ' 
- MYCAR ECONOMY (kereta bawah 1.8 cc: axia, myvi, saga, persona, jazz, vios
- MYCAR PREMIUM (kereta 1.8cc dan ke atas : altis, civic, accord, camry)
- MYCAR MPV COMPACT (alza, exora, avanza)

10. 'Passenger dan  Luggage' - abaikan.

11. ' License expiry ' - tarikh tamat insuran kereta

12. Gambar dokumen wajib upload
- ' Driving License ' - depan sahaja, warna, jelas ( jangan lupa isi 'expired date ' )
- ' Mykad ' - depan sahaja, warna, jelas
-  ' Insurance Policy Schedule ' - ramai yang sangkut kat sini. Dokumen kena jelas ( tak kabur ). Hanya dokumen insuran yang bernama ' CONFIRMATION OF SLIP dan SCHEDULE/JADUAL sahaja di terima. Dokumen nama ' INVOICE dan RENEWAL NOTICE tak di terima. Jika nama anda tiada sebagai driver, sila jumpa ejen insuran untuk tambah nama ( bayar rm10 sahaja). Jika bahagian ' driver ' dalam cover note insuran ada tulis ' ALL DRIVER atau ANY AURHORISED DRIVER ' , kena sediakan dan upload di bahagian ' OTHERS' surat yang di namakan ' surat kebenaran dari pemilik kereta '. 


Updated Sept 2019, insuran wajib ada insuran ehailing!


13. Pastikan anda upload lesen PSV ( Jika belum ada, anda kena buat PSV di sekolah memandu ).
Cara buat lesen PSV Mycar

14. Untuk kereta 2016 dan ke bawah, kena upload sijil PUSPAKOM.

Daftar pemandu Mycar percuma online


Untuk Daftar pemandu Mycar percuma online 2019, sediakan 3 gambar utama iaitu gambar lesen depan warna, ic depan warna dan insuran kereta yang ada nama anda. Ini sahaja dokumen untuk daftar driver mycar dan boleh diluluskan permohonan mycar registration anda dengan mudah. baca juga beza mycar dengan grab.

Langkah-langkah mudah daftar driver mycar online 2019:


UPDATED SEPT 2019: Pendaftaran pemandu mycar melalui app mycar. Boleh download app Mycar melalui link di bawah:




2. Isi borang yang di sediakan - Company Name pilih " ARMAN SUBANG JAYA "
 (walau di mana sahaja anda hendak memandu, termasuk Sabah dan Sarawak)

3. Upload IC, LESEN dan INSURAN KERETA.
UPDATED SEPT 2019: Upload juga PSV

4. Klik link di bawah untuk admin semak permohonan anda.

[+] Pengaktifan Driver Mycar ( klik sini selepas isi di app Mycar )

Berikan info di bawah:
[#] Nama
[#] No phone
[#] No plate
[#] 3 negeri untuk memandu.
dan gambar psv depan dan belakang.

4. Pengaktifan

Mycar akan menghubungi anda melalui email setelah permohonan anda sebagai pemandu mycar telah berjaya. Jika tiada feedback selepas 3 hari bekerja, anda boleh menghubungi khidmat pelanggan di 0376616208. Anda juga boleh ke mycar hq di Setia Alam jika memerlukan ( waze mycar setia alam)

No 31-G, Jalan Setia Utama AT U13/AT,
Section U13 Setia Alam, 40170 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
603-7661-6208
support@mycar.asia

Anda juga boleh baca sebab kenapa Mycar lambat lulus.
[+] Sebab permohonan Mycar lambat lulus!

Sementara tunggu Mycar anda diluluskan, anda boleh cuba app lain yang ada job juga seperti Mycar ialah Maxim.

[+] Daftar Maxim - auto lulus!


Aksesori Perlu Pemandu Mycar

1. Sticker ehailing 2 keping - kerajaan mewajikan kereta Myar ada sticker ehailing Mycar yang akan di tampal pada cermin kereta depan dan belakang. Anda memerlukan sticker ehailing Mycar 2 keping.

2. Pemadam Api ABC 1kg - pemadam api  ni kena letak di dalam kereta semasa online mengambil penumpang Mycar. Boleh dapatkan pemadan api / fire extinguisher yang betul di sini.

3. Baju Tshirt Mycar - seeloknya semasa bekerja sebagai pemandu Mycar, anda pakailah baju Tshirt Mycar supaya customer tahu anda ialah pemandu Mycar. Lagipun baju Mycar ini kain cotton dan terdapat pelbagai saiz xs-5xl untuk pilihan anda.




Buat Maxim sementara Mycar nak lulus


Ok, ni cara untuk mencari income segera. Sementara tunggu kelulusan daftar Mycar driver, ramai driver yang daftar Maxim driver dulu sebab register maxim cepat lulus. Anda boleh online maxim app dulu sementara tunggu pendaftaran pemandu Mycar. Tak salah ada ehailing lain di dalam satu phone dan guna kereta yang sama. Kami cuma mahukan anda tidak membazir masa menunggu kelulusan Mycar. Jadi driver Maxim juga boleh membantu pendapatan anda. Bila daftar pemandu Mycar sudah aktif, anda boleh buat mycar dan maxim bersama-sama. Ini caa terbaik untuk mengelakkan pembaziran masa sebaai driver ehailing.

Soalan mengenai Mycar

Mungkin ramai yang ada soalan tentang mycar ni kan, boleh tinggalkan kat komen, kami akan balas secepat mungkin. Jika soalan sukar, berikan kami masa untuk mengesahkan dengan pihak pengurusan tertinggi Mycar. Di harap anda boleh membina kerjaya sebagai pemandu mycar.



Ulasan

  1. Jika ada kesalahan lama iaitu kesalahan jenayah @ dadah tetapi sudah 15 tahun adakah ia boleh memohon juga atau sama sekali tdk blh memohon

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh memohon, takde masalah bossku

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    3. Slamat tgh hari bos,saya mo daftar mycar ni tapi kerita saya 2009 masi layak ka?

      Padam
  2. Kalau saya nak daftar guna kereta isteri saya mcm mana ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. BOLEH.
      .
      COVER NOTE INSURAN, ENDORSEMENT & SURAT KEBENARAN

      1⃣ Utk buat grab, kereta orang lain pun boleh ( kereta nama isteri, ayah, kawan, kereta sewa dll) asalkan nama anda ada dalam cover note insuran kereta.

      2⃣ Cara semak nama, tengok dalam cover note bahagian authorised driver , ada tak nama tuan.

      3⃣ Jika tak ada, hubungi ejen insuran untuk tambah nama driver. Nama kedua free, nama ke 3 bayar rm10. Minta softcopy endorsement dari ejen insuran.

      4⃣ Jika ada tulis All drivers, owner kena sediakan surat kebenaran. Contoh : https://drive.google.com/file/d/1ROW8XgmpruRu0HMyoP2aSmSlrLPC4DdT/view?usp=drivesdk

      5⃣ Gambar dokumen yang perlu saya ialah:

      ✅ jika nama ada dalam cover note insuran - gmbr cover note insuran sahaja

      ✅ jika nama tak ada - endorsement dan cover note

      ✅ jika dalam cover note tulis " all driver " - surat kebenaran & cover note.

      Padam
  3. Boss myvi SE 2010 lepas tak jadi mycar?

    BalasPadam
    Balasan
    1. lepas, min 2009. whatsapp 0192055657

      Padam
  4. Ic merah boleh daftar ??

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak lepas tuan untuk daftar mycar dan daftar grab

      Padam
  5. setahun lepas saya ada mohon kereta grab x dapat.sekarang saya ada kereta sendiri dan indin menjadi driver.perlukah saya register sekali lagi

    BalasPadam
  6. Berapa bayaran dikenakan?

    BalasPadam
  7. Macam mana nak daftar..dia cakap no telah di daftar sekarang sy nak buat macam mana

    BalasPadam
  8. W.P Labuan Tak ada mycar ke?Bcoz saya nak daftar sebagai pemandu tak ada senarai w.p labuan

    BalasPadam
  9. Nak guna no tel Yg telah daftar sblm Ini boleh kew?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh tetapi pastikan takde akaun mycar yang aktif guna no tu. Biasa berlaku driver daftar sendiri dan tahu akaun dah lulus ke belum. Sebenarnya hq ada hantar ke email status permohonan.

      Padam
  10. Jika tiada psv boley memandu ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. masih boleh memandu sehingga 12 oktober 19.

      Padam
  11. Boleh tak bagi nomber telefon agent utk saya ws. Area penang

    BalasPadam
  12. Jika sebelom ni kita pernah berdaftar dengn grab.. macmana kita nk tau yg kita masih aktif atau tidak jika kita sudah tidak memndu selama 1 tahun lebih.. atau kita kene daftar semula. Lokasi selangor

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akaub sudah deaktivatee, kena call cs grab utk aktifkan balik.

      Padam
  13. Apa beza my car dengn grab ye.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh baca ulasan kami dalam link dalam post di atas

      Padam
  14. No tel nak daftar mycar di Perak ada tak?

    BalasPadam
  15. Saya duk perak nk daftar mycar mcmne

    BalasPadam
  16. Sy dah ada EVP ehailing lain, boleh ke nak daftar mycar lagi. Akan dapat EVP lain ke. Boleh ke jalan 2 serentak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, guna satu psv sahaja untuk mohon banyak evp dari syarikat berlainan.

      Padam
  17. saya dduk pasir gudang johor,cm mne nk hubungi agen kawasan johor

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh daftar online sahaja ikut panduan ni utk seluruh malaysia.

      Padam
  18. Admin nk tanye utk mycar insurans ehailing ni.. Kalo takaful malaysia adkah sbgai panel mycar atau mcm mna sekira nya insurans yg sdg digunakan bukan panel utk ehailing.. Adkah prlu terminate insurans itu dn issue baru yg ade ehailing shj..

    BalasPadam
    Balasan
    1. panel ke tak, tak kisah. asalkan insuran tu ada ehailing.

      Padam
  19. Sbb nya kalo kne terminate insurans ini digantikan dgn yh mmpunyai ehailing brmksd rodtax kenderaan juga trkesan dn trpksa dibatalkn jga process nya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya tuan, betul tu. kena beurusan dgn insuran dan jpj.

      Padam
  20. min kerate tahun berapa boleh ya kereta saya waja tahun 2001

    BalasPadam
  21. kalau kerete perodua viva 2013 lepas tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. taklepas utk Mycar. PM 0192055657 utk lebih lanjut.

      Padam
  22. kereta viva 2009 bole ke daftar

    BalasPadam
    Balasan
    1. taklepas utk Mycar. PM 0192055657 utk lebih lanjut.

      Padam
  23. Tuan.. Account MYCAR saya dah diaktifkan & saya di nasihatkan utk apply EPV selepas ini.

    Utk aktifkan EPV saya diminta utk emailkan beberapa document termasuk "Insurance e-hiling", malangnya saya masih belum ada.

    Boleh tak saya membeli insurance e-hiling secara harian melalui account MYCAR sama seperti sebuah syarikat e-hiling "HIJAU" tu?

    Mohon penjelasan.. Terima Kasih...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mycar tiada daily insuran. kena ambil insuran tahunan.

      Padam
  24. Maaf nak tanya , kalau kita nak daftar mycar@grab tapi pakai kereta under company mcm mana yer , bayaran mcm mana pula? Apa syarat2 dia? Sebelum daftar mycar@grab diver perlu ada lesen psv ehailing dulu ke atau boleh daftar dulu kemudian baru buat lesen psv ehailing

    BalasPadam
    Balasan
    1. kereta under company, kena sediakan surat kebenaran dari company.

      Masa daftar perlu ada psv - proses akan lebih cepat.

      Padam
  25. Pihak mycar dah hantar email dah berjaya activate tapi bila masuk no hp dia suruh confirm dgn admistrator. macam mana tu bos

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuan sila ke ofis Mycar di setia alam (waze mycar setia alam )

      Padam
  26. Area melaka ada ofis mycar tak untuk rujukan atau pendaftaran?

    BalasPadam
  27. Admin sya dh cmpleted smua trmsuk psv card.. Sya brada di johor baru.. Skrg sy perlu trus walk in ke opis mycar trdekat cntoh jb di kempas ke utk registration.. Dn process evp adkah syrikat ehailing yg akn memohon dr APAD..

    BalasPadam
  28. Sy msih belum mmpunyai ehailing insurans shj.. Bolehkh walkin trus ke ofis mycar.. Dn sy ada saman ats knderaan lama sya yg sya jual scara smbung bayar.. Adkah ini akan mmbuatkn sy tdak dibenarkn memandu utk mycar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan tapi kena stanby duit utk tambah insuran ehailing. Anggaran 1/3 dari insuran sedia ada.

      Padam
  29. Asalam bos..skrg ni sya tgh isi borang online..bahagian psv card dengan puspakom vr1 Dan evp number tu mcm mna nak isi ya??sya area Sabah..tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. jika belum ada psv, tinggalkan kosong dan buat psv dulu. siap psv update ke compnay lesen psv utk proses evp.

      Padam
  30. apa maksud insuran ehailing..kete kite dah ade insuran tapi kene beli insuran lain ke?

    BalasPadam
  31. mahal ke e hailing insurance?

    BalasPadam
    Balasan
    1. 30% lebih kurang dari insuran asal

      Padam
  32. Great content. I have bookmarked your blogspot. Greetings JennyP

    BalasPadam
  33. Daftar mycar driver...masih x boleh...dimana silap nya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semua boleh, isi info dan bagi dokumen. Tunggu kelulusan.

      Padam
  34. Tuan , jikalau permohon terdapat rekod kes jenayah adakah masih blh mendaftar sebagai pemandu Mycar?
    Terima kasih.

    BalasPadam
  35. Tuan.. Adakah pemandu harus ada kereta sendiri sahaja atau dari compeny boleh memohon??

    BalasPadam
  36. Jika Saya tidak punyai.kereta masih boleh lah saya menjadi.pemandu grab atau my car

    BalasPadam
  37. Hai team,
    Saya daftar Grab kat GDC dan saya dapat SMS dari grab mengata

    RM0 GRAB: Dear (Thinakaran A/L Manogaran). please be informed that your application has been rejected due to fail background screening. No appeal will be accepted. We would like to take this opportunity to thank you for your support. Thank you.

    Saya nak appeal case nie..sbb dulu 2018,saya kena tangkap polis dan reman 3 hari untuk siasatan kes inurance..kes x berat pun...selepas siasat maka i x salah,pengadu pun surrender kes tersebut..maka saya x salah, dan x sabitkan salah pun...makamah x jatuh hukum utk..i balik rumah...
    Mintak tuan tolong ape cara i nak buat skrg

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak boleh buat rayuan tuan, keputusan muktamad

      Padam
  38. Just utk pencerahan....kereta viva saya beli dri used car thn lps...so tahun ni nk renew roadtax xblh sbb jpj ckp kereta ada register ehailing...padahal saya xpernah dftr..bila check dgn jpj, yg register org lain...tpi dia register ats kereta sya...jpj minta sya semak dgn pengendali ehailing utk btlkn rekod ehailing...sya dh tnya grab...xde dlm rekod dia...cuma yg mycar ni sya xdpt lgi....jenuh dh call mycar hq...line busy...ni sya just nk tnya kt cni...kot² blh bantu...

    BalasPadam

Catat Komen

Ramai suka baca tip di bawah:

Lesen PSV Grab - Medikal, JPJ dan Puspakom

Cover note insuran ( the schedule / jadual ) untuk daftar uber dan grabcar